Citirea datelor de la tastatură
În mod obişnuit, tastatura vizualizatorului este desemnată ca dispozitiv-standard de intrare. Citirea datelor de la tastatură se realizează prin apelul procedurilor predefinite read sau readln. Lista parametrilor actuali ai unui apel read sau readln poate să includă variabile de tip integer, real, char, inclusiv şir de caractere.
Apelul
read(x)
arene următorul efect. Dacă variabila x este de tip integer sau real,atunci este citit întregul şir de caractere care reprezintă valoarea întreagă sau reală. Dacă x este de tip char, procedura citeşte un singur caracter.
Apelul
read (x1, x2, . . ., xn)
este echivalent cu
read (x1); read (x2); . . ., read (xn).
Datele numerice introduse de la tastatură trebuie separate prin spaţii sau caractere de sfîrşit de linie. Spaţiile dinaintea unei valori numerice sunt ignorate. Şirul de caractere care reprezintă o valoare numerică se conformează sintaxei constantelor numerice de tipul respectiv. În caz contrar, este semnalată o eroare de intrare-ieşire.
De exemplu fie programul:
Program P45;
{ Citirea datelor numerice de la tastatura }
var i, j : integer;
x, y : real;
begin
read (i, j, x, y) ;
writeln('Ati introdus:');
writeln(' i = ', i) ;
writeln('j = ', j);
writeln(' x=', x);
writeln(' y=', y) ;
end.
în care sînt citite de la tastatură valorile variabilelor i, j, x, y. După lansarea programul în execuţie, utilizatorul tastează:
1<ENTER> 2<ENTER> 3.0<ENTER> 4.0<ENTER>
Pe ecran se va afişa:
Aţi introdus:
i = l
j=2
x=3.0000000000E+00 y=4.0000000000E+00
Acelaşi efect se va obţine şi la tastarea numerelor într-o singură linie:
1 2 3.0 4.0<ENTER>
Dacă e necesar, numerele întregi, introduse de utilizator, sînt convertite în valori real De exemplu, în cazul programului P4 5utilizatorul poate tasta
1 2 3 4<ENTER>
Procedura readln citeşte datele în acelaşi mod ca şi proceduraread. Însă după citirea ultimei valori, restul caracterelor din linia curentă se ignoră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu